Cyber-D

donderdag 19 november 2020

Boekrecensie: 'Verloren vrouw' van Charles den Tex

Verloren vrouw is de titel van de meest recente thriller (2019) van Charles den Tex. Deze recensie bevat spoilers.

verloren vrouw cover
boekomslag

De protagonist in het verhaal is Djenna Brank, een aantrekkelijke jonge vrouw van ongeveer achtentwintig jaar. De antagonist is het bedrijf Compile Data Defense Group (kortweg de Compile Group), een bedrijf dat schimmige diensten levert aan overheden en ondervragingstechnieken niet schuwt die landen zelf niet uit mogen voeren, omdat ze het UNCAT verdrag ondertekend hebben. De basis van hun commerciƫle succes ligt in de Golfoorlog van 1990/1991. Op slinkse wijze zijn ze in staat geweest om waarnemers, die een zwak blijken te hebben voor geweld en onderdrukking, actief deel te laten nemen aan marteling en hen daarmee chanteren, zodat ze telkens weer nieuwe defensieopdrachten toegespeeld krijgen.

Djenna Brank is verwekt bij een gevangen vrouw in Irak die tijdens haar verhoor verkracht wordt door zo’n waarnemer. De vrouw ontsnapt, maar wordt een jaar later weer opgepakt, met een baby. Dit kind is Djenna Brank. Meer dan vijfentwintig jaar later laat Compile bij Djenna via nano-chirurgie technologie in haar brein inbrengen, die haar in staat stelt op de toppen van haar kunnen te functioneren. Een hersenturbo die bovendien via het 4G-netwerk te activeren en deactiveren is. Haar geheugen wordt gewist en vervangen door een verzonnen geschiedenis en identiteit. Djenna is de eerste persoon waarbij de operatie slaagt en ze wordt ingezet voor een veldoperatie, waarbij ze moet zorgen dat de eigenaar van het bedrijf Amsterdam Fundamentica, zijn bedrijf verkoopt aan de Compile Group.

Binnen de Compile Group is een machtstrijd ontstaan over de controle over Djenna. Hierdoor wordt een opdracht uitgevaardigd om haar mobiele telefoon met pincode te stelen. Met dit mobiel kan de techniek in haar hoofd aan en uitgezet worden; wie dit toestel bezit, beheerst Djenna. Maar het bevat ook de details over de koopovereenkomst van Amsterdam Fundamentica. De opdracht gaat via handlanger Ghalil naar onderaannemer Berry Fak, die uiteindelijk twee kleine crimineeltjes op een scooter inhuurt om het toestel te bemachtigen.

De twee jongemannen, Sem en Rafik, gaan voortvarend te werk en weten het toestel in handen te krijgen, met pincode. Tijdens hun actie hebben ze twee pilletjes bij Djenna in haar drankje laten glijden en ze gaat helemaal out. Ze laten haar bewusteloos achter in een steegje. Daar wordt ze gevonden door Luc Beaumann, een oplichter die haar opvangt. Al snel blijkt dat ze door de pillen haar geheugen kwijt is en dat de apparatuur in haar hoofd uit staat, waardoor de Compile Group niet kan peilen waar ze is. De levering van het mobieltje door Sem en Rafik aan Berry Fak gaat mis en Berry laat daarbij het leven. De handlangers van Berry komen achter Sem en Rafik aan om wraak te nemen.

In het boek wordt het verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven. Vanuit het perspectief van Djenna die probeert uit te zoeken wie ze is en waar ze thuis hoort. Via haar zoektocht ontrafelt het verhaal zich stukje bij beetje. Een ander perspectief is die van Sem en Rafik, die hopen om de GSM voor groot geld van de hand te kunnen doen, omdat ze door hebben dat het toestel waardevol is, maar ze weten niet waarom. Op allebei wordt gejaagd door huurlingen van de Compile Group. Op twee derde van het boek komen deze twee perspectieven samen, wanneer er een samenwerking ontstaat tussen Djenna en Sem en Rafik.

Daarnaast wordt door het boek heen via fragmenten verslag gedaan van een verhoor van Huibert Bilderman, een bestuurder van de Compile Group, door rechercheurs van de afdeling moordzaken. Dit verhoor speelt zich af aan het eind van het verhaal zoals het verteld wordt, maar dat is tijdens het lezen nog niet duidelijk (flash forwards). Het is een manier waarop de lezer meer van de achtergronden van het verhaal te weten komt, voornamelijk opgetekend via de gedachten van deze Huibert Bilderman.

Dit boek heeft een rijk plot en de personages hebben een eigen karakter en krijgen diepgang, doordat we een deel van hun geschiedenis leren kennen. Vooral de geschiedenis van Luc Beaumann komt ruim aan bod en er is zelfs een subplot aan hem gewijd, waarin een zwendel met onroerend goed uitgewerkt wordt, waarin Djenna mag figureren. Hoewel vermakelijk, had dit subplot van mij ook weggelaten mogen worden. Daarnaast zijn een aantal details van het plot minder goed uitgewerkt, wat negatief werkt op de geloofwaardigheid van het verhaal. Bijvoorbeeld: het doen van de research die nodig is om de technologie te ontwikkelen past helemaal niet bij de Compile Group. Dat de technologie bestaat wil ik wel accepteren. Maar dat Djenna, voortgekomen uit een verkrachting van achtentwintig jaar geleden waarbij Compile betrokken is, het weet te schoppen tot proefkonijn bij wie deze dure technologie in haar hoofd geplant wordt, vind ik ronduit ongeloofwaardig. Dit soort kunstgrepen, om het verhaal 'rond' te laten lopen, komen meer voor in dit verhaal. Voor mij voelt het wat geforceerd en het is denk ik ook niet nodig geweest.

Het verhaal is spannend en vlot geschreven, boordevol actie en een echte page turner. De hoofdstukjes zijn behoorlijk kort, vaak maar twee of drie pagina’s lang. Dit houdt de vaart erin, maar beperkt ook de mogelijkheden om informatie aan de lezer door te geven. Dit leidt er naar mijn smaak net iets te vaak toe dat een onnatuurlijke informatie dump gedaan wordt.

Samenvattend:
Plot +
Personages ++
Subplot -
Korte hoofdstukjes ~

Mijn oordeel: vaardig geschreven, vakwerk, maar geen meesterwerk. Ik geef het drieƫnhalf van vijf sterren.