Cyber-D

dinsdag 6 oktober 2020

Recensie: 'Novelize' schrijfsoftware

Verhalen schrijven deed ik vroeger altijd met een tekstverwerker. Mijn verhaaltjes strandden maar al te vaak na een paar bladzijden, meestal omdat ik na het spontane begin geen idee had hoe het plot zich moest ontwikkelen. Door de jaren heen heb ik verschillende softwarepakketten onderzocht die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van het creatieve schrijfproces, in de hoop dat ik daarmee mijn verhalen makkelijker af kon ronden. Uiteindelijk viel ik altijd weer terug op een tekstverwerker, omdat ik zo infrequent schrijf dat ik de uitgave niet kon rechtvaardigen.

Toen ik in 2019 besloot om dat jaar mee te doen met NaNoWriMo, een uitdaging die je aangaat om in de maand november een boek te schrijven van minstens 50.000 woorden, heb ik besloten om mijn verhaal met het programma Novelize te schrijven. Dat is online software die erop gericht is om boeken te schrijven. Het is een commercieel product, waar ik maandelijks 5 Amerikaanse dollars voor betaal en dat geïncasseerd wordt via mijn VISA. De maandelijkse optie bestaat inmiddels niet meer, er is alleen nog een jaarabonnement die 45 dollar per jaar kost. Je hebt een 17-daagse proefperiode om zelf te ontdekken of het bij jouw manier van schrijven past.

Wat biedt Novelize

Als je een nieuw project start, opent de 'Write'-view. Deze view deelt het scherm in tweeën: links je schrijfgereedschap en rechts je verhaal. Onderaan het scherm is een oranje menubalk waarmee je kunt kiezen uit drie verschillende views die je bij het schrijfproces ondersteunen: Write, Outline en Organize. Zie een schermafdruk hieronder.

schermafdruk van Novelize
Novelize Write-view

Links op de menubalk, naast het Novelize logo, tref je de Panel-knop aan, waarmee je het schrijfgereedschap kan verbergen of tonen. De breedte van het schrijfgereedschap is gefixeerd, het veranderd niet als je de browser window kleiner of groter maakt, alleen de ruimte voor je verhaal wordt kleiner of groter. Minpunt: als de browser window te klein wordt, wordt het schrijfgereedschap over je verhaal geplaatst. Hierdoor wordt het schrijven op een smartphone of tablet onwerkbaar.

In de Write-view heeft het paneel met schrijfgereedschap vier tabbladen: Manage, Summaries, Content en Notebook. Initieel is het tabblad content geselecteerd. Onder dit tabje zie je de structuur van je verhaal: de hoofdstukken met daarbinnen de scenes. In Novelize schrijf je alle tekst in scenes en gebruik je hoofdstukken om scenes te organiseren. Pluspunt: de content-tab toont achter elk hoofdstuk en scene het aantal woorden dat het bevat, net als het totaal aantal woorden van je hele roman.

Vanuit de content-panel heb je niet de mogelijkheid om titels van scenes en hoofdstukken aan te passen of om ze binnen de structuur te verplaatsen. Voor dit laatste gebruik je de Organize-view. Minpunt: de interface had nog eenvoudiger gekund als de functionaliteit van de Organize-view in de content-panel was opgenomen.

In de Write-view schrijf je de tekst van je verhaal. Pluspunt: Het programma heeft een auto-save functie. Minpunt: Je kunt de auto-save niet uitzetten. Je kunt eenvoudig een nieuwe scene of hoofdstuk beginnen, door onderaan het document op de betreffende knop te klikken. De nieuwe scene of hoofdstuk wordt aan het eind van je verhaal toegevoegd. Ook bestaande scenes kun je in deze view met een druk op een knop eenvoudig verwijderen. Minpunt: een inconsistentie in de interface zorgt ervoor dat het verwijderen van een hoofdstuk in de Outline-view moet gebeuren. Ook kun je in de Write-view de laatste scene van een hoofdstuk niet verwijderen.

Pluspunt: alle scenes van alle hoofdstukken worden in de Write-view aaneengesloten onder elkaar getoond. Door in de content-panel op een scene te klikken, wordt automatisch die scene in beeld gescrold. Bijkomend voordeel is dat je de browser zoekfunctie kunt gebruiken om in je verhaal te zoeken naar een fragment.

De Outline-view is bedoeld om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van je plot. Maar het is heel basaal en er zit geen visie achter. Eerst krijg je drie secties, voor begin, midden en eind, waarin je zelf een samenvatting kan schrijven. Daaronder volgt een overzicht van alle notitievelden bij de hoofdstukken en scenes. Minpunt: de Outline-view voegt weinig toe.

De Notebook-panel is naar mijn mening het belangrijkste schrijfgereedschap die Novelize te bieden heeft. Hier kun je de aspecten van je verhaal uitwerken: personages, groepen, locaties, gebeurtenissen en voorwerpen. Voor personages wordt een template gebruikt die je helpt om je personages te beschrijven. Voor alle andere aspecten is het alleen mogelijk om een algemeen notitieveld in te vullen. De notebook-panel biedt hele basale functionaliteit. Minpunt: het is binnen het notebook niet mogelijk om verbanden te leggen tussen de verschillende aspecten en ook niet om relaties te leggen met hoofdstukken of scenes.

Binnen heel Novelize was het tot voor kort niet mogelijk om plaatjes toe te voegen. Sinds januari 2020 hebben ze dit aangepast en is het nu mogelijk om in je notebook per item (personage, locatie, etc.) één afbeelding te uploaden. Minpunt: de plaatjes worden niet in de export van je notebook opgenomen en ze zijn niet zichtbaar in de overzichtslijst (alleen zichtbaar wanneer je het item opengeklikt hebt).

Vanaf de dashboard kun je je boeken exporteren. Alleen het .docx formaat (Microsoft Word) wordt ondersteund. De export kun je naar proeflezers sturen of naar je editor. Minpunt: Novelize biedt geen ondersteuning op het gebied van samenwerken en publiceren.

Tijdens NaNoWriMo liep ik tegen twee problemen aan in het gedrag van de applicatie. Ik heb ze via de e-mail gemeld en dit werd in mijn ogen attent opgepakt. Het eerste probleem konden ze eenvoudig oplossen, het tweede probleem niet. Dat ging over het resetten van de daily wordcount, wanneer je voorbij middernacht werkt. Dat gaat(vaak) niet goed. Dit is uiteindelijk niet opgelost, maar in de e-mails over en weer werd het mij uiteindelijk wel duidelijk waardoor dit veroorzaakt werd.

Conclusie

Met Novelize kun je een boek schrijven, zonder meer. Maar dat kun je met een tekstverwerker ook. De extra’s die Novelize biedt voor het schrijven van een roman, met name de notebook, maken het op papier een geschiktere toepassing voor serieuze schrijvers vergeleken met een tekstverwerker, maar de extra’s zijn te mager om te overtuigen. Voor het ontwikkelen van het plot of het bewaken van de consistentie in je verhaal, schiet Novelize in mijn ogen te kort. Ook mis ik hulpmiddelen om samen met anderen de kwaliteit van je verhaal naar een hoger niveau te trekken.

Novelize krijgt van mij daarom als rapportcijfer (1 tot 10) een 5.

Pluspunten

  1. Goedkoper dan meeste andere (online) betaalde concurrenten

  2. Het doet wat het moet doen om je verhaal te kunnen schrijven

  3. Attente klantondersteuning per e-mail

Minpunten

  1. Magere functionaliteit

  2. Productontwikkeling gaat erg langzaam

  3. Niet werkbaar op mobiele apparaten (o.a. smartphone)

  4. Offline werken wordt niet ondersteund, je moet altijd een werkende internetverbinding hebben.

  5. Heeft wat eigenaardigheden en inconsistenties

  6. Vormgeving oogt verouderd

  7. Alleen Engelstalige gebruikersinterface.

  8. Alleen betaling via creditcard mogelijk